Proiectul Fosta Fabrica - Episodul Fabrica de Confectii Bacau(ASCO)
- Iulian Pichiu
- 11 sept. 2015
- 7 min de citit
"Am muncit o viata de om acolo si as face-o din nou !
Acolo am imbatranit SI IMI PLACE CUM AM IMBATRANIT ACOLO !"

Întreprinderea de Confecţii Bacău a luat fiinţă în baza Deciziei Consiliului de Miniştri nr. 1103
din 25 mai 1949. Punerea efectivă în funcţiune a fabricii a avut loc mai târziu, în data de 21
septembrie 1949, in fosta tabacarie a industriasului PELBERGERHER ; cu un numar de 858 salariati care actionau masini de cusut manuale, avea o gama de produse simple: camasi, imbracaminte de protectie, cearceafuri. Sediul se găsea în municipiul Bacău, str. Milcov nr. 4, iar obiectul de activitate
era: confecţionarea hainelor pentru populaţia civilă şi pentru armată.
Conform documentelor, întreprinderea era considerată a fi de gradul III având următoarea
structură organizatorică:
- Conducerea întreprinderii;
- Serviciul Producţiei;
- Secţia Tehnică şi Investiţii;
- Mecanic şef (cu ateliere);
- Birouri de Transporturi Interne;
- Serviciul de Planificări;
- Serviciul Administrativ şi Comercial;
- Secţia Muncă şi Salarii;
- Serviciul Contabilităţii;
- Secţia Cadre Administrative .
La începutul activităţii Fabrica dispune de 250 de maşini casnice, treptat acestea au fost
înlocuite cu maşini industriale cu motor. Introducerea noilor utilaje şi a benzilor rulante au dus la
creşterea productivităţii. Fabrica a cunoscut o dezvoltare intensă în anii 1960-1975, bucurându-se de
comenzi speciale pentru hainele militare:
-in anul 1961 fabrica avea 1500 de muncitori, cu masini moderne pentru acea vreme, cu transport optimizat intre sectii si depozite.
-anul 1972 aduce o noua dezvoltare cu noi cladiri si echipamente de inalta productivitate si o gama diversificata de produse.
-anul 1975 gaseste fabrica cu 3000 de muncitori si patrunderea accentuata pe pietele externe.
-in anul 1982 fabrica se extinde in continuare, devine centrul industriei confectiilor in aceasta zona a Romaniei, cu o productie exportata in preponderenta, o noua abordare in organizarea muncii si a productiei, cu personal calificat, o crestere a complexitatii produselor, remarcandu-se prin confectiile grele pentru femei, barbati sau copii.
Centrala industriei Confectiilor Bacau

La 1 aprilie 1982 s-au înfiinţat mai multe centrale industriale în subordinea Ministerului Industriei Uşoare : Centrala industriei bumbacului Arad, Centrala industriei bumbacului Iaşi, Centrala industriei confecţiilor Sibiu, Centrala industriei confecţiilor Bacău.
Ne oprim atenţia asupra celei din urmă centrale cu titlu de exemplu, spre a arăta ce presupunea înfiinţarea unei centrale industriale. În primul rând o centrală industrială era înfiinţată în subordinea unui minister şi avea la rândul ei mai multe întreprinderi în subordine.
Referitor la Centrala industriei confecţiilor Bacău, ea s-a organizat pe structura Întreprinderii de confecţii Bacău. Obiectul de activitate al centralei era producerea de confecţii şi tricotaje şi de aceea avea în subordine mai multe întreprinderi care împărtăşeau acelaşi obiect de activitate. Întreprinderile au fost grupate şi în funcţie de localizarea lor în teren. Astfel Centrala industriei confecţiilor Bacău coordona activitatea întreprinderilor situate în judeţele Bacău, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Suceava, Harghita şi Covasna.
Intreprinderile din cadrul centralei erau :
-Întreprinderea de confecţii Bacău, Bacău, judeţul Bacău
-Întreprinderea de confecţii şi stofă tricotată Iaşi, Iaşi, judeţul Iaşi
-Întreprinderea de confecţii Vaslui, Vaslui, judeţul Vaslui
-Întreprinderea de confecţii Bârlad, Bârlad, judeţul Vaslui
-Întreprinderea de confecţii Botoşani, Botoşani, judeţul Botoşani
-Întreprinderea de confecţii Dorohoi, Dorohoi, judeţul Botoşani
-Întreprinderea de confecţii Suceava, Suceava, judeţul Suceava
-Întreprinderea de confecţii Târgu Secuiesc, Târgu Secuiesc, judeţul Covasna
-Întreprinderea de confecţii Odorhei, Odorheiul Secuiesc, judeţul Harghita
-Întreprinderea de confecţii Miercurea-Ciuc, Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita.
* numele întreprinderii, localizare
În imaginea de mai jos sunt haşurate judeţele unde Centrala industriei confecţiilor Bacău coordona activitatea unor întreprinderi.
Dupa Revolutie(1989), fabrica si-a desfasurat activitatea sub denumirea ASCO pana in debutul anului 2009,cand activitatea s-a mutat in apropierea fabricii de utilaj greu Work Machinery World (fosta Masini Unelte) Bacau . O mica parte din salariatii ASCO(300 de angajati) si o parte a utilajelor au continuat traditia bacauana in industria textila in cadrul companiei DAN INTERNATIONAL,activitate ce exista si in zilele noastre.
Daca resursa umana si dotarea tehnologica au resusit sa supravietuiasca intr-o maniera mai putin demna fata de trecut, suprafata de teren si cladirea fabricii au avut directii diferite. Fabrica de Confectii Bacau ,ajunsa pe mana nerozilor,a fost DARAMATA complet iar terenul valorificat imobiliar ! Nu au contat nici muncitorii si familiile lor,nu a contat nici traditia bacauana in industria usoara, au contat interesele financiare din specula imobiliara! Astfel,s-au desfiintat 1500 de locuri de munca si s-a daramat o fabrica intinsa pe 3,5 ha, in centrul Bacaului , pentru a se construi un Mall(hypermarket Cora,care a mai ucis cateva zeci de magazine cu capital local din jur completand efectul distrugator al concedierii majoritatii salariatilor ASCO).
MA INTREB : CE EFORTURI AU DEPUS CONSILIERII LOCALI SI EXECUTIVUL ADMINISTRATIE LOCALE (PRIMARUL STAVARACHE) PENTRU A SALVA UNA DIN CELE MAI IMPORTANTE UNITATI DE PRODUCTIE TEXTILA DIN TARA (CAPITAL PRIVAT INTRADEVAR 100%) AL CAREI PRODUS PLONJA 97% IN EXPORT ? CINE SE FACE VINOVAT DE DISPARITIA ASCO? CARE SUNT ARGUMENTELE CE AU STAT LA BAZA AUTORIZARII CONSTRUCTIEI UNUI HYPER-MARKET IN CENTRUL BACAULUI ? A CALCULAT CINEVA IMPACTUL ASUPRA ECONOMIEI LOCALE ? ...NASTEREA MAMEI LUI DE ORAS CONDUS DE BABUINI DESCALTATI SI PARVENITI!
Imi aduc aminte vag despre Fabrica de Confectii Bacau ! Am copilarit pe str Miciurin (astazi Mircea Eliade) si nu pot uita zarva din jurul fabricii, autobuzele pline ochi de oameni (mereu grabiti) si muzica ce rasuna zi de zi in caminele de nefamilisti din vecinatate( Sabrina era in voga). Mai multe despre Fabrica de Confectii Bacau ne spune in continuare d-a Bibire Elena, sub ochii careia am crescut , care a muncit in cadrul Fabricii de Confectii Bacau tot atatia ani pe cat am adunat eu de cand m-am nascut pana astazi( adica cc 30 de ani) :
"-Pai, nu ma pricep la vorbe Iuli mama ,dar am sa-ti vorbesc despre Fabrica de Confectii Bacau asa cum pot! Ce ai vazut cu ochisorii tai cand erai pana la soldul meu e una, ce am trait eu acolo timp de 30 de ani e alta! Prin '70 il cunosc pe nentu' Emil Bibire, care lucra la Uzina de Fibre Sintetice Savinesti, eu fiind de loc din Piatra Neamt. Cu scoala profesionala absolvita , calificata in domeniul textil am ajuns la Confectia Bacau pe cand al meu a fost transferat la Combinatul Chimic Bacau, fiind unul din cei mai apreciati maistri pe meseria lui . M-am maritat cu el ca nu mai puteam de dragul lui si m-am mutat la Bacau, desi eram foarte atasata de colectivul din Fabrica de Tricotaje 8 martie din Piatra Neamt. M-au repartizat imediat , aici la Confectia Bacau , in serviciu tehnic. Erau 42 de produri pe 3 sectii . Sectia 1 facea imbracaminte exterioara femei, barbati copii, Sectia 2 era profilata mai mult pe armata, iar Sectia 3 produse subtirti de vara. La numar, ce sa-ti zic, eram multi muncitori in 2 schimburi, probabil 2000-3000. Aici isi gaseau o meserie si muncitorii necalificati ,in urma activitatii lor serioase treceau prin centrul nostru de calificare si capatau astfel un rost in viata. Fabrica avea 2 camine de nefamilisti utilate ca pentru vremurile de atunci,cabinet stomatoogic si medici generalisti care lucrau in schimburi si o gradinita. Sefa mea directa era Chiper Zoica, trecuta si ea in lumea celor drepti acum ; era o sefa adevarata ce ne apara indiferent de cum greseam ; ea isi asuma vina in fata sefilor mai mari,dar apoi in biroul ei iti spunea vreo doua de iti venea sa intri in pamant de rusine. Programul era strict si daca intarziai fara bilet de voie,nu mai puteai intra in fabrica ; eu am avut noroc ca am locuit aproape si nu am avut abateri, insa altii nu au fost atat de norocosi Lucram foarte mult cu parteneri straini din Germania , Belgia, Olanda, Italia produse foarte complicate si foarte frumoase si realizate de asco impecabil. Aveam si tehnolog italian stabilit aici . Odata, au venit unii din Belgia in vizita de lucru la fabrica , veneau mai mereu din toata europa ; lucram pentru ei un model pretentios dintr-un material foarte scump, lama ; au ramas uimiti cum am proiectat un model in doar 8 ore,interval in care ei reuseau doar o simpla pensa (rade). Directorul fabricii cand m-am angajat era Silvestru (Dumnezeu sa-l odihneasca) , un om deosebit de o tinuta morala rara ; dupa dansul,imediat dupa revolutie a urmat d-a Dascalul Georgeta ( perioada zbucimata) apoi d-a Chispan Angela,o femei de nota 10 data afara ca pe un caine."
-Va lipseste mult viata de atunci??
-Oh iuli, si inca cum! Eram invatata cu un program, colectivul era minunat ; eram prieteni unii cu altii si la sfarsit de saptamana, dupa program mergeam des in drumetii, si tot din acea perioada m-am invatat sa am 2 concedii pe an, asa cum am si astazi la pensie fiind ! Salarul era salar, banii aveau putere desi nu erau produse din abundenta precum astazi, pot sa spun ca nu am dus lipsa de nimic ! Chiar si cand au rationalizat alimentele ne-am descurcat ! Parca lumea-i cu fundul in sus azi, nu stiu cum sa-l mai ajut pe al meu(fiul sau) sa-si gaseasca de lucru , sa nu ma lase si sa plece "afara" acum la batranete. Astazi ,dupa cum bine stii, nu mai exista Confectia Bacau ! Zic de cladire si activitate, chiar daca se privatizase, ASCO tot ducea traditia inainte! Cand au inceput sa o darame... Cand au daramat-o, eram in trecere intr-o zi pe acolo, m-am oprit si am inceput a boci ! Am plans rau, am simtit sa ma prabusesc! Ma rugam sa nu fie adevarat, sa fie doar un vis urat ! La cativa metri de mine , un domn si o doamna se opresc si ei ; ea plangea deasemeni iar el o alina dar tot cu lacrimi in ochi. Era familia Farcas de la etajul din blocul alaturat , ea a lucrat in sectia 1 pana prin 2003 ! M-am cules de acolo, in gand mi-am zis ca-s veche dar nu mi-am revenit mai multe saptamani !(plange si suspina, stergandu-si ochii cu maneca precum un copil)
-Va rog , sa ne oprim. Ajunge ! Imi pare rau!
-Ei,gata,gata ca-mi trece ! Am muncit o viata de om acolo si as face-o din nou ! Acolo am imbatranit SI IMI PLACE CUM AM IMBATRANIT ACOLO !
Comments