Proiectul Fosta Fabrica - Episodul SC LETEA SA
- Iulian Pichiu
- 11 sept. 2015
- 6 min de citit
Proiectul Fosta Fabrica : Letea Bacău !

În 1881, a fost fondată vechea societate Letea, în partea de sud a municipiului Bacău, pe un teren agricol aflat în zona comunei Letea Veche. Amplasarea a fost justificată de apropierea de râul Bistriţa, la o distanţă rezonabilă faţă de zonele forestiere ale Carpaţilor Orientali.
În 1882, a început construcţia unităţii, iar prima capacitate de producţie a intrat în funcţiune în anul 1884, având în dotare doar o maşină Voith cu o capacitate de producţie de hârtie de ziar şi de scris-tipar de 1000 t/an. După câţiva ani, un incediu a întrerupt procesul econimic şi, în 1890, fabrica şi-a încetat producţia. În 1897, după mai multe investiţii în utilaje, la conducerea fabricii a ajuns chiar un membru al familiei Brătianu - Constantin I. C. Brătianu. Fabrica a reuşit să treacă peste cele două războaie mondiale, criza din 1929-1933 şi a cunoscut chiar o perioadă înfloritoare în timpul comunismului, când la Letea se fabricau pe lângă hârtia de ziar şi caiete, hârtie-foiţă, hârtie colorată, hârtie igienică etc.
Între 1948-1989, după încheierea procesului de naţionalizare, Letea va cunoaşte cea mai mare dezvoltare. Sunt puse în funcţiune instalaţii cu efect antipoluant: instalaţia pentru recuperarea SO2 şi a căldurii din degajările fierbătoarelor de celuloză, instalaţia de evaporare borhot şi fabricare a drojdiei furajere, centrala de ars deşeuri lemnoase, staţia de epurare a apei uzate.
În 1976 a fost pusă în funcţiune instalaţia de producţie de hârtie de ziar, singura din ţară. După Revoluţie, Letea a asigurat, mai mulţi ani, circa 80% din hârtia pe care se tipăreau ziarele.
La sfârşitul anului 1989, Letea avea în funcţiune următoarele instalaţii tehnologice şi auxiliare: instalaţie de cojire a lemnului cu două linii, pentru fabricarea pastei mecanice şi a celulozei, fabrica de celuloză bisulfit, instalaţie de fabricare a pastei mecanice, 12 maşini de hârtie pentru fabricarea unei largi game de sortimente (hârtie de ziar, scris-tipar, igienico-sanitare, de desen, filtrante, filigran pentru documente, subţiri pentru ţigarete, suport carbon, imitaţie pelur, tehnice şi speciale, de ambalaj şi cartoane), centrala termică pentru generarea energiei, care utilizează drept combustibil păcura şi gazul metan.
În perioada 1994-1997, mare parte din producţia de hârtie este sistată, rămânând active doar două maşini de fabricat hârtie: MH 11, pentru producţia de hârtie de ziar şi MH1, pentru producţia de hârtie igienică.
2003 este anul în care fabrica a fost privatizată, cumpărătorul fiind Dumitru Sechelariu. În anul 2008, fabrica mai avea doar 455 de angajaţi şi o cifră de afaceri de doar 80 milioane de lei.
2010: începutul sfârşitului: În luna iulie, din cei 270 de angajaţi care mai supravieţuiseră valurilor de disponibilizări, au mai rămas doar 50, mai mult paznici, pentru a păzi toate utilajele şi construcţiile, devenite acum ruine.
2012: 45 de hectare din intravilanul Bacăului formează un peisaj dezolant, care nici a pârloagă industrială nu mai seamănă. Singurul loc unde istoria fabricii continuă este…Wkipedia.
sursa:http://www.deferlari.ro
Imi permit sa completez tabloul de mai sus cu o informatie : la capacitate maxima Fabrica Letea producea 70000 tone/an hartie in conditiile in care consumul actual al intregii tari este de cc 50000 tone/an iar provenienta este in totalitate din import...
In ultimul bilant anul 2009 Fabrica Letea figura totusi cu profit de 500 000
Am putea umple probabil mii de pagini cu cifre si situatii financiare alaturi de dovezi ce vor stirbi rand pe rand imaginile liderilor implicati in ESECUL PRIVATIZARII LETEA BACAU dar evidenta este atat de apasatoare incat este inutil .
Proiectul Fosta Fabrica prezinta astazi alaturi de Maria B. Fabrica Letea parte a orasului Bacau :
-Incepem doamna?? :))
- Zi mama ..
-Zic , sa incepem ce au sfarsit "astia "doamna" :)
-Asa, pai Letea, parte importanta a orasului,a istoriei lui , nu stii tu , nici nu erai pe atunci, avea 13 sectii :
F1-CELULOZA

F2-CLORUL
F3-HARTIE IGIENICA
F4-CAIETE
F5- CEA MAI MARE SECTIE DIN LETEA -INCORPORA SI MASINILE 9 SI 10.HARTIE PT TIGARETE,MASINA 3+8( ACTE,PASAPOARTE,BANCNOTE CU FILIGRAM,LOTO) SINGURA SECTIE DIN TARA
F6- BUTUCII
F7-
F8-
F11-HARTIE DE ZIAR,SINGURA DIN TARA
f12-MODERNIZATA,FOITA DE TIGARA PARCA..
f13-PRELUCRAREA MACULATURII
-A fost bine tare ! Conditii si bani ! Plecai de acolo, faceai dus si ieseai fresh pe poarta , ca si cum ai lucrat la birou. S-au dus timpurile alea! Veneau din toata tara sa ia foita de tigareta : TG.JIU, IASI, BUCURESTI care mai era? Din TG SECUIESC veneau !
-Si angajati ? cam cate mii numara letea??
-Erau multi angajati ! Era mare fabrica, eram cunoscuti si respectati in toata romania. Erau 4 schimburi : 3 schimburi in ture de 8 ore si a 4 tura la libere. Lucram foc continuu si se faceau caiete de toate tipurile pentru toate utilitatile...de ce se putea atunci si acum nu se mai poate?? lumea nu mai foloseste astazi caiete si hartie? Hrebe a venit odata, cand eram in greva , si venise el pentru a tine o cuvantare in momentul cand noi muncitorii doream sa-l dam jos pe director. Nu mai stiu ce s-a intamplat atunci si nici nu mai retin multe detalii dar am zis de el pt ca sunt surprinsa ca si acum mai are un cuvant de spus. Am avut si cantina, unde mancam felul I si felul II . La inceput a fost un chiosc alimentar. Aveam si strand, cinematograf, liceul de specialitate si profesionala, iar practica era ca toti cei ce "termina" specialitatile de profil Letea sa se incadreze imediat in fabrica. Era Plaiesul la sindicat (un rahat) dar a facut si lucruri bune. Aducea frigedere, tv color pe care le-am luat in rate de la sindicat, pentru ca rata era la sindicat si banii se opreu din salar. Produsele erau romanesti asadar era bine pt toti. Asta sa subliniezi, te rog, ca iti permiteai sa cumperi orice, mergeai la restaurant, la mare, absolut ca in filme. A murit ca a dat trenul peste el ; sotia lui lucra la F5, o chema Plaiesul Ileana. Dar el a fost mai intai in a 11, muncitor la intretinere masini unde si-a facut treaba, chiar daca apoi in sindicat si-a tras si el partea lui dar a facut destule. Dumnezeu sa-l ierte! Ne facea poze ! Avem poze facute de el la toata familia. Am muncit acolo 20 de ani, poate cei mai frumosi ani ai vietii. La mine toata familia a lucrat in Letea, asa se mergea aici ; generatie din generatie, bunica mea si bunicul, tatal meu si mama, sora mea si fratele meu, Tantza(sora maica-mi) si toti am lucrat in aceeasi sectie. Copiii matusii mele, verisorii mei , au lucrat tot acolo! Cred ca nu era cetatean bacauan fara o ruda sau cunostiinta in Fabrica Letea ; era o traditie sa lucrezi in acesta fabrica, o mandrie dar si o responsabilitate ; produceam banii pentru acesta tara si hartia de ziar ce acoperea si chiar depasea cererea. Totul a fost bine pana prin '95 dupa care a urmat declinul, defapt JAFUL !
- Masacrul fortei de munca, al contiintei colective de apartenenta la un segment de societate productiv...
- Da mama, ne-au dat afara ca pe masele stricate ; in '97 au inceput sa-i dea afara cu ordonanta. Sora mea a iesit in '95 iar eu in '97. Puiu, frate-miu, stie mai multe! El lucra ca electrician la intretinere la F5 si tot el a ajuns pana la urma si paznic la fierul vechi, ramas in urma incetarii activitatii fabricii. A lucrat pana de curand si a vazut toate etapele de degradare. Si acum ma incearca emotiile cand trec pe podul din Narcisa si zaresc o parte din aleea ce era pazita si umbrita de castani ; acum s-a ales praful iar "animalele astea" au taiat castanii ; candva era un autobuz ce aducea oamenii la munca pana in fata fabricii, era un autobuz vechi ca in filme cu o "tulumba in fata" destul de arhaic dar isi facea treaba si vara si iarna. De n-ar mai muri, mama, cei care au facut posibila desfiintarea , jefuirea fabricii noastre, a oamenilor, ca doar a noastra a fost nu? Vezi campul ala acolo liber (poza recenta) ? Uite acolo 3-4 generatii au muncit si si-au trait zilisoarele fara sa fuga din tara, sa spele batrinii altora sau sa ingrijeasca copiii celor din vest ; nu am furat lebede si nu am cersit , mama, ca urat renume mai avem in lume, de ne urasc si hulesc toti . Eh, dar parca fara ajutorul lor nu reuseau miseii sa darame chiar totul. Nu mai vorbesc ca plang si chiar imi este dor de timpurile in care am cunoscut fericirea alaturi de copiii mei si familia mea. Acum sotul e dus "sus", eu sunt pensionara, iar copiii, mama, sunt plecati mai ca toti ceilalti! Sunt singura si tot ce mai am sunt pozele! Am poze si cu Fosta Fabrica Letea !
La finalul discutiei, care a afectat-o emotional mai mult decat m-as fi asteptat, in timp ce imi iau ramas bun, D-a Maria B se uita lung si cu un glas stins zice :
-Promite-mi ca nu pleci de langa ai tai, copile!
-Sarut-mana tanti, nu plec...
-Asa , mama, sa traiesti !
Comments